De poppenmaakster...

Iets over mezelf...

De tijd gaat iedere dag te snel voorbij: dat gevoel heb ik al mijn hele leven! Altijd (en dat betekent eigenlijk iedere dag) ben ik 'iets' aan het creëren met mijn handen. Het geeft niet eens echt met welk materiaal, maar ik wil graag iets maken om mezelf gelukkig te voelen.Mijn houten tulp

Het materiaal waar ik de afgelopen jaren mee heb gewerkt, is hout. Wat voor mij ook heel erg genieten is, is beeldhouwen. En daar ben ik ook zeker nog niet klaar mee. In de toekomst zou ik het zeker leuk vinden om wat van mijn houten beelden en accessoires op een blog te zetten. 
Helaas is het weer niet vaak geschikt om lekker buiten te staan (ik wil graag goed daglicht hebben om in te werken)....en daarom gaat een bezige bij toch binnenshuis iets zoeken....


Ooit (en dat is zeker 25 jaar geleden) kreeg ik het boekje 'van lappen tot poppen' in mijn bezit en ik maakte een paar babypopjes.Ooit had ik een spinnewiel en leerde hoe je van pas afgeschoren schapenwol tot prachtig mooi gesponnen wol kon komen.


De schapenwol, van het droognet ... via de kaardeborstels ... in de poppen.


Schapenwol in droognet na het wassen.

Pop gevuld met pure schapenwol!


Ik heb mijn hele leven gebreid, gehaakt en ook kleding genaaid.
Dus toen het oude poppenboekje weer tevoorschijn kwam op een regenachtige, koude dag, kreeg ik natuurlijk de kriebels om weer eens een pop te maken!

Op Internet zocht ik naar het patronenblad, omdat ik een deel ervan niet meer had, en zo kwam ik tot de ontdekking dat de poppen nog steeds gemaakt worden, maar dan moderner. Dat was de uitdaging! Omdat ik niet veel over had van de patronen, ben ik zelf gaan tekenen en fantaseren en sindsdien ben ik poppen aan het maken.

Gaandeweg heb ik ze verbeterd en veranderd want het liefst maak ik originele poppen, d.w.z. dat ik er zelf het meest plezier in heb om helemaal mijn fantasie te volgen als ik een pop creëer. Als ik begin aan een pop, weet ik nooit van  tevoren hoe die eruit zal komen te zien! Ik begin gewoon bij het begin en gaandeweg ontstaat er een nieuw poppenkind, met uiteindelijk een complete kledingset. Een echte verrassing..... Een nieuwe passie! Dat is zo leuk aan het maken van poppen: dat de technieken die ik ooit leerde op het gebied van handwerken, nu allemaal zijn te gebruiken.

Alles komt bij elkaar: dingen die ik altijd al graag deed resulteren in 
een leuke, zachte Annasoer creatie.
Wat praktische info:
Tot nu toe maak ik de poppen ongeveer tussen de 38 en 45 cm. Dat plan ik niet van tevoren, het komt gewoon zo uit. Het is meestal een zitpopje; dan zitten de beentjes wat meer aan de voorkant van de romp. Als de beentjes recht onder de romp zitten bevestigd noem ik het geen zitpop:  zitten kan nog wel natuurlijk, alleen heeft de pop dan iets nodig om tegenaan te leunen.

De outfit is van iedere pop anders, qua kleur en stoffen, maar ook qua soort kleding. Ook heeft de ene pop andere extra' s dan de andere.
En dat komt doordat ik op gevoel werk: een creatie is geen massaprodukt.
De kledingstukken zullen qua stijl en kleuren bij elkaar passen zodat er leuke combinaties mogelijk zijn.
Uiteindelijk is de pop klaar, met alles erop en eraan....en dan komt zij of hij op mijn blog terecht:
zie startpagina> kies een pop. 
De volgende kledingstukken/accessoires zijn leuke poppedingetjes die ik regelmatig maak: 
gebreid jasje met capuchon (zie foto hieronder) >
                                                                                                      
  gebreid vestje met kraag (raglan)>
 
gebreid hesje kapmouwtjes (met leuke knoop)>mutsje, gebreid of gehaakt>

sjaaltje, gebreid>

genaaide schoentjes met stevige zool>

 gebreid jurkje>

overall (van stof)>

rokje, gebreid of genaaid: mogelijk met schouderbandjes (zoals bij een tuinbroek)>

tasje met schouderband>

dekbedje, kussentje>

dekentje van zacht doch dik flanel>De kwaliteit van mijn handwerk
Al mijn handwerk maak ik naar het best van mijn kunnen. Als iets mij niet bevalt, doe ik het opnieuw. Als ik iets naai, brei, haak of welke techniek dan ook gebruik, wil ik altijd dat het goed vast zit, er netjes uitziet, het schoon is en het materiaal van goede kwaliteit is.
Omdat ik het leuk vind om met knoopjes en andere accessoires te werken, zijn mijn poppen het meest geschikt voor kinderen van ongeveer (ouders kunnen dat het best inschatten)
5 jaar en ouder. Kinderen van deze leeftijden gaan alles aan de pop echt waarnemen en waarderen. Ook het aan- en uitkleden en het spelen met het haar zal voor kinderen van die leeftijden geen probleem opleveren.

Mijn hoop
De kroon op mijn werk zal zijn dat degene die de pop krijgt net zo blij verrast zal zijn als het de pop voor het eerst ziet, als ik was tijdens het proces van het maken ervan en ik hoop dat het zijn/haar lieveling zal worden!


Het mag duidelijk zijn hoezeer ik geniet van mijn hobby, ik hoop dat je als bezoeker ook geniet!Heeft u/heb je interesse, dan kunt u contact met mij opnemen via mijn email: annasoerdolls@gmail.com

vriendelijke groet,
ANNASOER


2 opmerkingen:

 1. Ik ben zelf bezig met het maken van poppen. Moet helaas zelf bijna alles nog leren zoals goed leren naaien. Breien en haken kan ik nog niet helaas.
  Je poppen zijn heel origineel en zien er mooi uit!
  Veel succes met je winkeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn hemel, ik zie dit bericht nu pas! Als je het ooit nog leest Debsy (ik kan je helaas niet mailen) sorry! Heel hartelijk dank voor je complimenten en als het je nog kan inspireren: ga gewoon lekker kijken op You Tube: je hebt daar heel duidelijke tutorials voor haken en breien. Ook veel voor beginners! Je neemt garen en naalden en gaat gewoon meedoen. Als het te snel gaat gewoon terugspelen of op pauze zetten, alles in je eigen tempo! Ik hoop ooit nog wat van je te zien!
   Groetjes en heel veel succes!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...